..........................................................................................................................................................................................................................................
ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΡΩΝ
Ο Υδροβιότοπος των Νέων Πόρων βρίσκεται στο βόρειο μέρος του Δέλτα του ποταμού Πηνειού. Είναι ένας τόπος με μεγάλη βιοποικιλότητα και οικολογική αξία.
Η χλωρίδα του περιλαμβάνει πάνω από εξακόσια (600) είδη φυτών που κατατάσσονται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες: εκτάσεις με πλατάνια, σκλήθρα, φτελιές κ.ά., εκτάσεις με αρμυρίκια (θαμνώνες), εκτάσεις με παλιούρι (θαμνώνες), εκτάσεις με καλαμώνες και εκτάσεις με αμμόφιλη και άλλη βλάστηση, κυρίως αγριολούλουδα.
Η πανίδα του αποτελείται από αποδημητικά πουλιά, για τα οποία είναι ο μεγαλύτερος μεταναστευτικός σταθμός της Ανατολικής Ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκεί ζουν επίσης διακόσια εικοσιπέντε (225) μόνιμα υδρόβια πτηνά και άλλα είδη ορνιθοπανίδας, όπως τα αρπακτικά του γειτονικού Κάτω Ολύμπου. Υπάρχουν τριάντα εφτά (37) είδη ψαριών (το τυλινάρι, το γυφτόψαρο, κ.ά.), ενώ πιθανολογείται η παρουσία άλλων έντεκα (11) ειδών. Η πανίδα συμπληρώνεται από ορισμένα συνηθισμένα αμφίβια και ερπετά είδη.
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Η περιοχή αυτή έχει περιληφθεί στον Επιστημονικό Κατάλογο «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000) και έχει χαρακτηρισθεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά στην Ελλάδα. Δεν έχει όμως ακόμη ενταχθεί σε κάποιο επίσημο ειδικό καθεστώς προστασίας. Η Δασική Υπηρεσία έχει οριοθετήσει εκεί καταφύγιο άγριας ζωής συνολικής έκτασης 4.000 στρεμμάτων.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
...................................................................
Πατήστε στις Φωτογραφίες
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ