..........................................................................................................................................................................................................................................
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Στις αγροτικές περιοχές της Πιερίας μπορείτε να συναντήσετε παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως: αγωγιάτες, καρβουνιάρηδες, ξυλοκόπους, βοσκούς αιγοπροβάτων και χειριστές παραδοσιακών αγροτικών μέσων μεταφοράς. Επίσης, μπορείτε να δείτε κατοίκους που ασχολούνται με την καλλιέργεια και συγκομιδή αγροτικών προϊόντων (καπνού, ελιάς κ.α.), με την παραγωγή μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων, με την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, καθώς και την εκτροφή θηραμάτων.
Άλλα παραδοσιακά επαγγέλματα που συναντώνται ακόμη, με διαφορετική συχνότητα τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές ή μόνο στις αστικές, είναι: κηροποιοί, αργυροχόοι, χρυσοχόοι, κοσμηματοποιοί, χτίστες, ψαράδες, ασβεστοποιοί, αχθοφόροι, βυρσοδέψες, καφετζήδες, κουρείς, ζωγράφοι, ξυλογλύπτες, ξυλουργοί και μαραγκοί. Υπάρχουν επίσης, ράπτες, τσαγκάρηδες, φουρνάρηδες, βαφείς υφασμάτων, πλανόδιοι έμποροι, καστανάδες, λαχειοπώλες, λούστροι, παραγωγοί τσίπουρου, εργάτες που απασχολούνται στις αλυκές κ.α.
Έμπειροι τεχνίτες (πετράδες) φροντίζουν για τις ανακαινίσεις των παραδοσιακών κτισμάτων, την επένδυσή τους με πέτρα, την πλακόστρωση δρόμων και πεζοδρομίων κυρίως των παραδοσιακών οικισμών, τις αναπλάσεις χώρων και τον καλλωπισμό τους με πέτρινες κατασκευές.
ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΦΟΡΕΣΙΕΣ
Μία ποικιλία από παραδοσιακά μουσικά όργανα μπορείτε να θαυμάσετε κυρίως στις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Πιερίας, καθώς και στις λαογραφικές συλλογές που διατηρούν.
Από τα πιο χαρακτηριστικά μουσικά όργανα της περιοχής είναι η γκάιντα, η ποντιακή λύρα, η φλογέρα, το κλαρίνο, το βιολί, το ακορντεόν, το νταούλι, το τουμπελέκι, το μπουζούκι και η κιθάρα.
Όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι διαθέτουν παραδοσιακές φορεσιές, με τις οποίες εμφανίζονται τα χορευτικά συγκροτήματα σε όλες τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις και στις παρελάσεις των εθνικών εορτών. Παραδοσιακές φορεσιές εκτίθενται επίσης στις λαογραφικές συλλογές των συλλόγων.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η παραδοσιακή τέχνη της Αγιογραφίας καλλιεργείται με ιδιαίτερη επιτυχία από ταλαντούχους καλλιτέχνες σε ειδικά εργαστήρια, κυρίως στην πόλη της Κατερίνης. Εντυπωσιακά δείγματα αυτής της τέχνης μπορείτε να θαυμάσετε σε όλες τις εκκλησίες του Νομού και στους πίνακες εικόνων που υπάρχουν στους χώρους των εργαστηρίων, των καταστημάτων και των εκθέσεων αγιογραφίας.
Ξεχωριστή θέση στην τέχνη της Αγιογραφίας στην Πιερία κατέχει η «ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ» Βυζαντινής Αγιογραφίας Κωνσταντίνου Ξενόπουλου. Στη σχολή διδάσκεται η τέχνη της Αγιογραφίας μέσα στον Ορθόδοξο Ναό.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Ξεχωριστή θέση στην τέχνη της Αγιογραφίας στην Πιερία κατέχει η «ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ» Βυζαντινής Αγιογραφίας Κωνσταντίνου Ξενόπουλου. Στη σχολή διδάσκεται η τέχνη της Αγιογραφίας μέσα στον Ορθόδοξο Ναό.
Η Ένωση Ποντίων Πιερίας διαθέτει λαογραφικό μουσείο που δημιουργήθηκε το 1990. Αποτελείται από 600 περίπου αντικείμενα κοινωνικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Τα αντικείμενα αυτά μετέφεραν οι Πόντιοι Πιεριείς από διάφορες περιοχές των αλύτρωτων πατρίδων τους. Η συλλογή εκτίθεται μόνιμα στο 2ο όροφο του ιδιόκτητου κτιρίου της Ένωσης, σε χώρο 200 μ², στο κέντρο της Κατερίνης, πίσω από το Δημοτικό Πάρκο.
Στο Δήμο Κολινδρού λαογραφική συλλογή διαθέτει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νικόλαος Λούσης» στην πόλη του Κολινδρού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Ροδάνη» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ρυακίων.
Στο Δήμο Κορινού λαογραφική συλλογή διαθέτει ο Ποντιακός Σύλλογος Νέας Τραπεζούντας «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης».
Στο Δήμο Πιερίων ο Λαογραφικός Όμιλος Ελατοχωρίου έχει συγκεντρώσει αντικείμενα καθημερινής χρήσης (εργαλεία, σκεύη, στολές κ.α.), τα οποία μπορείτε να δείτε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Δημοτικό Κατάστημα Ελατοχωρίου.
Λαογραφικές συλλογές διατηρούν επίσης οι περισσότεροι Πολιτιστικοί σύλλογοι του Νομού στους χώρους στέγασής τους.
...................................................................
Πατήστε στις Φωτογραφίες
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ