ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
 
ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ
Ολόκληρος ο ορεινός όγκος των Πιερίων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Δεν είναι τυχαίο που αυτόν το χώρο διάλεξαν οι πρόγονοί μας για κατοικία των Πιερίδων Μουσών, που ήταν προστάτιδες των τεχνών και των επιστημών.

Υπάρχουν διαδρομές με εξαιρετική φυσική ομορφιά και οικολογικό ενδιαφέρον που προσφέρονται για ήρεμους περιπάτους στη φύση, αλλά και διαδρομές για κάθε επισκέπτη που αναζητά την περιπέτεια και τη δράση στο βουνό. Βασικό σημείο αναφοράς σημαντικών διαδρομών στα Πιέρια Όρη είναι τα δύο Ορειβατικά Καταφύγια, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1000μ. και 1680μ. Αντίστοιχα. Το πρώτο βρίσκεται στον οικισμό Άνω Μηλιάς και ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Ε.Ο.Σ. Κατερίνης. Από εδώ περνά το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό μονοπάτι Ε4 το οποίο διασχίζει τα Πιέρια Όρη και συνεχίζει προς τον Όλυμπο.

Τρεις όμορφες διαδρομές προς τις κορυφές των Πιερίων ξεκινούν από την Άνω Μηλιά:

Άνω Μηλιά (Ε4), Τούφες Καραγιώργη, Αβδέλλα, Φλάμπουρο.
Άνω Μηλιά, Πέντε Πύργοι.
Άνω Μηλιά, Μοναχό νερό, Χτένι.

Το δεύτερο Καταφύγιο βρίσκεται στη θέση «Σαρακατσάνα» και ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Σ.Ε.Ο. Κατερίνης.

Η «Σαρακατσάνα» αποτελεί σταθμό για σημαντικές διαδρομές που ξεκινούν από τη Ρητίνη και τη θέση «Παλαιοπαναγιά» όπου βρίσκεται και η ομώνυμη Εκκλησία:
Ρητίνη, Κασταναριό, Λυκοπήγαδα, Σαρακατσάνα.
Παλιοπαναγιά, Δάσος αιωνόβιας οξιάς, Πηγή Ζωής, Ρέμα Κατή, Σαρακατσάνα.
Σαρακατσάνα, Πηγή Κατή, Αρβανίτης.

Από το καταφύγιο μπορείτε να συνεχίσετε και να φτάσετε μέχρι την ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το Φλάμπουρο. Αξιόλογη και με ιστορικό ενδιαφέρον είναι και η διαδρομή που ξεκινά από τον οικισμό της Παλιάς Βρίας:

Π. Βρία, Σεντούκια (Αρχαίο Λατομείο), Μάρμαρο, Μοναχό νερό.

Από το Ελατοχώρι μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου φτάνετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου. Από εδώ ξεκινά επίσης μία σημαντική διαδρομή:

Παπά Χωράφι (Χιονοδρομικό κέντρο), Σαλταπήδα, Αρβανίτης, Λαπούσι, Φλάμπουρο. Σημαντικές πληροφορίες για την ανάβαση στο βουνό προσφέρονται από τους δύο Ορειβατικούς συλλόγους Ε.Ο.Σ. και Σ.Ε.Ο. Κατερίνης που διατηρούν τα Ορειβατικά Καταφύγια στα Πιέρια Όρη και έχουν την έδρα τους στην πόλη της Κατερίνης.
::
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH DEUTCH Χάρτης Πλοήγησης
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
ΑΘΛΗΣΗ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ