ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
 
Χειμώνας - Τοπικές Γιορτές - Εκδηλώσεις

ΝΕΑ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗ

6 Δεκεμβρίου: Γιορτή του Αγίου Νικολάου.

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ

12 Δεκεμβρίου: Γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Σπυρίδωνα πραγματοποιεί εκδηλώσεις στην αυλή της εκκλησίας. Παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί και προσφέρονται διάφορα εδέσματα.

ΑΙΓΙΝΙΟ

1 Φεβρουαρίου: Γιορτή του Αγίου Τρύφωνα. Ο Σύλλογος «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» αναβιώνει την παραδοσιακή γιορτή των αμπελουργών, με αγιασμό των αμπελώνων, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού, καθώς και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο χώρο της Πλατείας του Αγίου Ανδρέα στο Αιγίνιο.
Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα. Ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου του Πάσχα. Ο Δήμος Αιγινίου, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους «ΔΗΜΗΤΡΑ» και «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ», διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο της Εμποροπανήγυρης. Περιλαμβάνει προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων, πέταγμα χαρταετού και παρουσίαση μουσικοχορευτικού προγράμματος.

ΔΙΟΝ

Κινητή Γιορτή: «Το κάψιμο του Ορφανού». Πρόκειται για φαντασμαγορική γιορτή με νηστίσιμα, κρασί, μουσική και χορό γύρω από τις φλόγες της μεγάλης φωτιάς που καίει το βράδυ στο κέντρο του χωριού.

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ

6 Ιανουαρίου: Ημέρα των Φώτων "Κυριαλέσα". Έθιμο όλων των οικισμών που διατηρείται στο Ελατοχώρι. Ομάδα νέων του χωριού παίρνει, μετά από "δημοπρασία", τις εικόνες της εκκλησίας του χωριού. Στη συνέχεια, οι νέοι ψάλλοντας «Κύριε ελέησον», περνούν από όλες τις πηγές και τα νερά του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, καταλήγοντας πάλι στην εκκλησία.
Κινητή Γιορτή: Καθαρά Δευτέρα. Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Παλιό Ελατοχώρι, μετά την Θεία Λειτουργία, ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελατοχωρίου διοργανώνει λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και με προσφορά φασολάδας και νηστίσιμων εδεσμάτων.

ΚΑΡΥΕΣ
Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα.
Γιορτάζονται στη θέση «Στριβό», λίγο πριν από τον οικισμό Καρυές. Ο Δήμος Πέτρας, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, πραγματοποιεί εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και πέταγμα χαρταετού. Προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και κρασί.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

7 Ιανουαρίου: Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου. Εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου και αναβίωση του εθίμου των Προδρομιτών από τη Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Ν. Πιερίας.
Κινητή γιορτή: Καρναβάλι. Πραγματοποιείται γιορτή καρναβαλιού με μεταμφιέσεις.

ΚΙΤΡΟΣ
8 Ιανουαρίου: Ημέρα της Μπάμπως . Αναβίωση τοπικού παραδοσιακού εθίμου, με τη συμμετοχή μόνο των γυναικών. Τιμώμενο πρόσωπο από όλες τις γυναίκες είναι η «Μαία» του χωριού. Γιορτάζεται με φαγητά, γλυκά και χορό, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ

18 Ιανουαρίου: Γιορτή του Αγίου Αθανασίου. Διοργανώνονται εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Αθανασίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κονταριώτισσας.

ΛΑΓΟΡΑΧΗ

6 Ιανουαρίου: Θεοφάνεια. Διοργανώνονται καρναβαλικές εκδηλώσεις την ημέρα των Θεοφανείων.

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
Κινητή Γιορτή: Γιορτή των Κέδρων.
Διοργανώνεται φαντασμαγορική γιορτή για την αναβίωση του διαμελισμού του Ορφέα από τις Μαινάδες με νηστίσιμα, κρασί, μουσική και χορό γύρω από τις φλόγες της μεγάλης φωτιάς που καίει την Κυριακή της Αποκριάς, το βράδυ, στο κέντρο του χωριού. Προσφέρεται ψητή σαρδέλα και κρασί.
Γιορτάζεται σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου.
Κινητή Γιορτή: Παραδοσιακό Καρναβάλι . Πρόκειται για παρέλαση καρναβαλιστικών αρμάτων την Καθαρά Δευτέρα.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ

6 Ιανουαρίου: «Γιορτή Θεοφανείων». Η θρησκευτική γιορτή των Θεοφανείων γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα. Αναβιώνει το Βυζαντινό έθιμο των Σίχνων και της πορτοκαλιάς. Περιλαμβάνει τη μεταφορά των Σίχνων (λάβαρα με ψηλούς ιστούς, αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες) από τα εξωκλήσια των ναών στους κύριους ναούς, ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί καταλήγουν στα παγωμένα νερά του Ενιπέα, «στο λάκκο» κατά τους ντόπιους, όπου γίνεται η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Συγχρόνως διοργανώνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
22 Φεβρουαρίου: Επέτειος Επανάστασης του Ολύμπου (1878). Διοργανώνονται πανηγυρικές εκδηλώσεις με παρέλαση, χορούς και αγώνα δρόμου, τα λεγόμενα «Κοροβόγεια», στο Πάρκο της πόλης.
Κινητή γιορτή: Καρναβάλι. Πραγματοποιείται γιορτή καρναβαλιού με μεταμφιέσεις και παρέλαση αρμάτων. Το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς γίνεται το κάψιμο των κέδρων στα «μπαϊρια», στις μεγάλες γειτονιές του χωριού. Προσφέρεται κρασί και σαρδέλα ψητή.
Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα. Γιορτάζονται στο «Ξηροκάμπι», όπου γίνεται διαγωνισμός για το πέταγμα του χαρταετού. Προσφέρονται νηστίσιμα φαγητά, τσίπουρο και λαγάνα. Ακολουθεί μουσική και χορός από τοπικά συγκροτήματα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ

6 Ιανουαρίου: ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ. Θρησκευτική γιορτή αγιασμού των υδάτων, που περιλαμβάνει τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο νερό. Συγχρόνως διοργανώνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΜΟΣΧΟΠΟΤΑΜΟΣ

Κινητή Γιορτή: Απόκριες. Πρόκειται για αναβίωση του εθίμου «Κάψιμο κέδρων» και για παρουσίαση παραδοσιακών χορών.

ΠΑΡΑΛΙΑ

6 Ιανουαρίου: Γιορτή των Θεοφανείων. Θρησκευτική γιορτή αγιασμού των υδάτων, που περιλαμβάνει τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού στο νερό. Ξεκινάει πομπή από την κεντρική πλατεία, μπροστά από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής και με τη συνοδεία μπάντας και στρατιωτικού αγήματος καταλήγει στο χώρο της κατάδυσης, μπροστά από τον Ναυτικό Όμιλο. Εκεί πολλοί κολυμβητές καταδύονται για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού.
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: «Κούλουμα».Στην Παραλία, απέναντι από το λιμάνι, ο Δήμος Παραλίας διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση στην οποία προσφέρονται στους επισκέπτες παραδοσιακή λαγάνα, φασολάδα, ελιές, τουρσί, χαλβάς, γλυκό σάμαλι και κρασί. Συμμετέχουν με παραδοσιακούς χορούς και ενδυμασίες τα χορευτικά συγκροτήματα των Πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου, συνοδευόμενα από παραδοσιακή ζωντανή μουσική.
Πολύχρωμοι χαρταετοί, που προσφέρει ο Δήμος Παραλίας στους μικρούς φίλους, γεμίζουν τον ουρανό. Πλήθος κόσμου κατακλύζει όλη την περιοχή.

ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ
18 Δεκεμβρίου:
Άγιος Μόδεστος, προστάτης των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των ζώων. Πρόκειται για αναβίωση του εθίμου προς τιμή του Αγίου. Την ημέρα της γιορτής η εικόνα του εκτίθεται σε προσκύνημα στην εκκλησία. Μετά τη Θεία Λειτουργία σερβίρεται σε αίθουσα τσίπουρο και νηστίσιμα. Στη συνέχεια η εικόνα του Αγίου, συνοδεία των πιστών, πηγαίνει στο σπίτι εκείνου που έχει σειρά να τη φιλοξενήσει για ένα χρόνο. Εκεί, μετά το κέρασμα και τις ευχές, προσφέρεται κρασί, τσίπουρο και φαγητό.

ΡΗΤΙΝΗ

2 Φεβρουαρίου: Υπαπαντή του Χριστού. Εορτασμός της εκκλησίας της Ρητίνης. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στο προαύλιο της εκκλησίας από τους γεροντότερους του χωριού και τα χορευτικά τμήματα του ΚΑΠΗ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρητίνης.

ΣΚΟΤΙΝΑ

Κινητή Γιορτή: Το κάψιμο της «Τσαγκάλας». Διοργανώνεται φαντασμαγορική γιορτή με νηστίσιμα, κρασί, μουσική και χορό γύρω από τις φλόγες της μεγάλης φωτιάς που καίει την Κυριακή της Αποκριάς, το βράδυ, στο κέντρο του χωριού. Προσφέρεται ψητή σαρδέλα και κρασί.

ΒΡΟΝΤΟΥ

Κινητή Γιορτή: «Γιορτή Καρναβαλιού». Πραγματοποιείται παρέλαση καρναβαλιστικών αρμάτων. Προσφέρονται παραδοσιακές πίτες και κρασί.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH DEUTCH Χάρτης Πλοήγησης
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ