..........................................................................................................................................................................................................................................
ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ & ΦΡΟΥΤΑ
Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα θυμίζουν εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές που έχουμε ξεχάσει. Φτιαγμένα από φρούτα, μαζεμένα από τα βουνά της περιοχής, με περιορισμένη μη αυτοματοποιημένη παραγωγή σε παραδοσιακά εργαστήρια, διατηρούν υψηλή ποιότητα και σπιτικό τρόπο παραγωγής:
Γλυκά κουταλιού από σύκο, κεράσι, καΐσι, καρπούζι, κολοκύθα, φιρίκι, ακτινίδιο, πορτοκάλι, περγαμόντο, μανταρίνι.
Μαρμελάδες από φράουλα, κεράσι, ακτινίδιο, κυδώνι, πορτοκάλι.
Εκτός από τα τοπικά παραδοσιακά γλυκά, ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί σιροπιαστά γλυκά, όπως μπακλαβά, σαραγλί, κανταΐφι, κουρκουμπίνια, ρεβανί, καρυδόπιτα, πουτίγκα, τουλούμπες, καθώς και τους ονομαστούς λουκουμάδες Κολινδρού. Στα ζαχαροπλαστεία προσφέρονται επίσης μιλφέιγ, προφιτερόλ, τούρτες, πάστες, τάρτες, ρυζόγαλο, κρεμ καραμελέ, χαλβάδες, παστάκια για κέρασμα, μαντολάτα, νοκαντίνα, αμυγδαλωτά, ανώμαλο αμυγδάλου κ.α, καθώς και παγωτά κάθε τύπου γεύσης και σύνθεσης.
Δροσερά, ελαφρά και υπέροχα τα φρούτα της Πιερίας προσφέρουν έναν από τους πιο γλυκούς τρόπους, για να ολοκληρώσει κάποιος με απόλαυση το γεύμα του: κεράσια, ακτινίδια, καρπούζια, πεπόνια, φράουλες, αχλάδια, μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφύλια, κυδώνια.
Άλλα ελληνικά και τροπικά φρούτα που παράγονται στη Νότια Ελλάδα ή εισάγονται από άλλες χώρες όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, μπανάνες, ανανάδες, χουρμάδες κ.α συμπληρώνουν τη μεγάλη δυνατότητα απόλαυσης φρούτων που προσφέρεται στον επισκέπτη και στον κάτοικο της Πιερίας.
ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ & ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Παρά το πέρασμα του χρόνου, η παρουσία του ψωμιού και των αρτοπαρασκευασμάτων στην καθημερινή διατροφή των κατοίκων της Πιερίας παραμένει σταθερή:
Ψωμί κάθε τύπου, Κουλούρια και κουλουράκια κάθε γεύσης, Σταφιδόψωμα κ.α.
Το εορταστικό παραδοσιακό τραπέζι στην περιοχή χαρακτηρίζεται από χοιρινό, γαλοπούλα ή κότα γεμιστή, κρεατόπιτα, γιαπράκια, βασιλόπιτα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μπακλαβά τα Χριστούγεννα και από αρνί και κατσίκι στη σούβλα, κοκορέτσι, μαγειρίτσα, πατσαβούσια, βαμμένα κόκκινα αυγά και τσουρέκια το Πάσχα.
Μεσογειακή διατροφή – Χορτοφαγία. Η Πιερία, κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου, με πολλά αγνά τοπικά προϊόντα, προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει τη ευεργετική για την υγεία μεσογειακή διατροφή.
Αυτό μπορεί να το πετύχει, επιλέγοντας σαν βάση την κατανάλωση υδατανθράκων (ψωμιού, δημητριακών, ζυμαρικών κ.α.), άφθονων φυτικών προϊόντων (χόρτων, λαχανικών και φρούτων) και με φθίνουσα ποσότητα ψάρια, άσπρα κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκά, κόκκινα κρέατα, μαγειρεμένα με το αγνό τοπικό ελαιόλαδο και όχι με ζωικά λίπη. Τα άφθονα τοπικά αγνά φυτικά προϊόντα εξασφαλίζουν την ευχάριστη και επαρκή διατροφή που βασίζεται στη χορτοφαγία.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ