..........................................................................................................................................................................................................................................
ΠΟΤΑ, ΚΑΦΕΔΕΣ, ΡΟΦΗΜΑΤΑ
Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου. Ο Διόνυσος, θεός του κρασιού σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία δίδασκε στους ανθρώπους πως να καλλιεργούν το αμπέλι και να φτιάχνουν καλό κρασί.
Πριν περίπου 9000 χρόνια στο χώρο της σημερινής Ελλάδας ήταν γνωστό το αγριάμπελο. Η "κομπολογούλα", ένα πολύ ειδικό αμπέλι γεννήθηκε από το σπόρο του αγριάμπελου κοντά σε μία από τις πηγές των Μουσών στον Όλυμπο, στην Μακεδονική γη και προοριζόταν να μετεξελιχθεί σε ένα από τα πρώτα ήμερα αμπέλια, που καλλιεργεί μέχρι σήμερα ο άνθρωπος. Στην Ιστορία των επώνυμων κρασιών της Ευρώπης, τα βορειοελλαδίτικα ήταν από τα παλιότερα και τα ακριβότερα.
Τα Ορφικά αμπέλια του Ολύμπου κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι και τις μέρες μας και να προσφέρουν από τα καλλίτερα κρασιά στην Ευρώπη.
Μπορείτε με τα ορεκτικά σας να απολαύσετε τοπικά ελληνικά ποτά βιολογικής παραγωγής, όπως τσίπουρο από κούμαρα ή σταφύλια και ούζο. Με το κυρίως φαγητό σας μπορείτε να γευτείτε το τοπικό λευκό ή κόκκινο κρασί, ρετσίνα, καθώς και μεγάλη ποικιλία κρασιών σε διάφορους τύπους από την Ελλάδα και τον κόσμο (κόκκινα, ροζέ και λευκά).
Στα πολυάριθμα και κάθε είδους νυχτερινά κέντρα διασκέδασης μπορείτε να επιλέξετε αλκοολούχα ποτά από μια πλούσια ποικιλία τους, όπως ελληνικές και εισαγόμενες μπύρες, ουίσκι, (απλό και σπέσιαλ - σκοτσέζικο, αμερικάνικο, καναδέζικο κ.α.), βότκα, τζιν, τεκίλα, κονιάκ, ρούμι, διάφορα biter, απεριτίφ, λικέρ κ.α, καθώς επίσης να απολαύσετε τα δροσερά κοκτέιλς.
Στα πολυάριθμα παραδοσιακά καφενεία και σύγχρονα καφέ-μπαρ μπορείτε να γευτείτε τον φημισμένο ελληνικό καφέ. Σερβίρεται επίσης μία μεγάλη ποικιλία άλλων τύπων καφέ, όπως στιγμιαίος, καφέ φραπέ (ice-coffee), γαλλικός, εσπρέσο, καπουτσίνο, φρέντο, irish coffee, αλλά και σοκολάτα ζεστή ή κρύα, τσάι, χαμομήλι, αναψυκτικά και ποικιλία χυμών.
Αξίζει ιδιαίτερα να δοκιμάσετε τα τοπικά λικέρ από κράνα, μαύρο βατόμουρο, μανταρίνι και πικραμύγδαλο, που φτιάχνονται με παραδοσιακό τρόπο από φρούτα, που μαζεύονται στα βουνά της Πιερίας.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ