ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΤΟΠΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Πατροπαράδοτα και αγαπημένα πιάτα που χαρακτηρίζουν την Ελληνική και τοπική κουζίνα κάνουν τις ελληνικές γεύσεις γνωστές διεθνώς:
διάφορες σούπες (γιουβαρλάκια, τραχανάς, ψαρόσουπα, κοτόσουπα κ.α)
σαλάτες (ελληνική σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα κ.α.), λαχανικά, τηγανητά (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές κ.α)
ομελέτες, αυγά μάτια στο τηγάνι, ποικιλία ζυμαρικών, μουσακάς, παστίτσιο, κεφτέδες φούρνου, τηγανητοί, κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο, ντολμάδες με κληματόφυλλα, πατάτες τηγανητές, στο φούρνο, ψητές, γιαχνί, μελιτζάνες ιμάμ, παπουτσάκια, πιπεριές και ντομάτες γεμιστές με τυρί, ρύζι και κιμά.

Όσπρια

Τα όσπρια έχουν μία σημαντική θέση στην τοπική κουζίνα. Τα περισσότερο γνωστά πιάτα είναι: φασολάδα, φασόλια γίγαντες φούρνου, φακές σούπα, ρεβίθια σούπα, κουκιά λαδερά.

Θαλασσινά πιάτα

Οι θαλασσινές γεύσεις στην Πιερία, το καλοκαίρι ή οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, απαιτούν κέφι, μεράκι και καλή παρέα: μικρά ψάρια τηγανητά και ψητά, όπως γαύροι, σαρδέλες, κουτσομούρες, γόπες, σπάροι, μπακαλιαράκια, σκουμπριά, αθερίνες, τσίροι, σαυρίδια, μελανούρια, μεγάλα ψάρια τηγανητά και ψητά, όπως κεφαλόπουλα, λιθρίνια, γλώσσες, τσιπούρες,, μουρμούρες, ζαργάνες, λαβράκια, συναγρίδες, φαγκριά, χιόνες, λαβράκια, Γαρίδες και μύδια τηγανητά και σαγανάκι σε διάφορες γεύσεις, Χταπόδι τηγανητό, στα κάρβουνα, κρασάτο, ξιδάτο, Καλαμαράκια τηγανητά και γεμιστά, Σουπιές και καλαμάρια κατσαρόλας., Καραβίδες και αστακοί, Στρείδια με λεμόνι, Καπνιστή τσιροσαλάτα, σαλάτα με θαλασσινά, Ποταμίσια ψάρια, Πέστροφες ψητές, πλακί ή με σάλτσα


Κρεατικά.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Πιερίας είναι η αναπτυγμένη κτηνοτροφία και πτηνοτροφία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας ντόπιων και αγνών κρεάτων, κόκκινων και άσπρων, τα οποία αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία νοστιμότατων πιάτων.


Κόκκινα κρέατα

Χοιρινό (μπριζόλες, σουβλάκια, γουρουνόπουλο σούβλας, παϊδάκια, κεμπάπ, ψαρονέφρι, παντσέτα, σνίτσελ, κοψίδια, κατσαρόλας με διάφορα λαχανικά, τηγανιά κ.α.), Μοσχαρίσιο (φιλέτο, κατσαρόλας με διάφορα λαχανικά, μπριζόλες, σταμνάτο, γιουβέτσι κ.α.), Αρνίσιο, κατσικίσιο (σούβλας, φούρνου, παϊδάκια, κατσαρόλας με διάφορα λαχανικά, γίδα βραστή, κοκορέτσι, κοψίδια, σπληνάντερο, κοντοσούβλι κ.α.)


Άσπρα κρέατα

Κοτόπουλο (σούβλας, φούρνου, σουβλάκι, φιλέτο, κοτόσουπα, σνίτσελ, κατσαρόλας με διάφορα λαχανικά κ.α.), Πάπια, χήνα, γαλοπούλα (ψητά στο φούρνο), Στρουθοκάμηλος.


Προϊόντα κρέατος

Κιμάς χοιρινός και μοσχαρίσιος (μπιφτέκια όλων των τύπων, κεφτέδες, σουτζουκάκια, γαρνιτούρα στα ζυμαρικά και γέμιση σε λαχανικά). Αλλαντικά. (χωριάτικα λουκάνικα, βραστά λουκάνικα, σαλάμια και διάφορα καπνιστά), Κυνήγι. Εκλεκτά ντόπια εδέσματα με έντονη νοστιμιά δένουν ιδιαίτερα με το καλό κρασί, τα μπαχαρικά και τα αρωματικά: αγριογούρουνο, λαγός, αγριόπαπιες, ορτύκια, τσίχλες, πέρδικες


Τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Μπορείτε να απολαύσετε διάφορα αγνά είδη μεσογειακών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων τοπικής παραγωγής. Γάλα αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο, Τυρί φέτα, Τυρί κασέρι, Κεφαλοτύρι, Κεφαλογραβιέρα, Μανούρι, Ανθότυρο, Μυζήθρα, Παραδοσιακό γιαούρτι, Πρόβειο βούτυρο κρέμας
.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH DEUTCH Χάρτης Πλοήγησης
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ