ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Ν. Πιερίας
Η Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Ν. Πιερίας ιδρύθηκε το 1980 από μία ομάδα νέων δημιουργών του Νομού Πιερίας.
Αριθμεί πάνω από 70 μέλη που ασχολούνται με την τέχνη σε όλους τους τομείς. (Ζωγράφοι, Αγιογράφοι, Γλύπτες, Ψηφιδογράφοι, Βιτρουΐστ, Φωτογράφοι κ.α.). Στις δραστηριότητες της Ένωσης συγκαταλέγονται οι ατομικές και ομαδικές εκθέσεις έργων, οι διαλέξεις αναγνωρισμένων εκπροσώπων των εικαστικών τεχνών, οι επισκέψεις σε εκθέσεις αξιόλογων καλλιτεχνών κ.α.
Τα μέλη της Ένωσης διδάσκουν επίσης αφιλοκερδώς την τέχνη των εικαστικών σε μαθητές σχολείων. Μέλη της είναι όλοι οι επιτυχημένοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες. Η διαδρομή του χρόνου από την δεύτερη στην τρίτη χιλιετία βρίσκει την Πιερία με αξιόλογες Αίθουσες Τέχνης, που παρουσιάζουν στο φιλότεχνο κοινό της περιοχής αλλά και στους επισκέπτες της πολλούς καταξιωμένους και νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες.

«Καραπιπέρειος Σχολή» Βυζαντινής Αγιογραφίας
Ξεχωριστή θέση στην τέχνη της Αγιογραφίας στην Πιερία κατέχει η «ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ» Βυζαντινής Αγιογραφίας Κωνσταντίνου Ξενόπουλου.
Στη σχολή διδάσκεται η τέχνη της Αγιογραφίας μέσα στον Ορθόδοξο Ναό. Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας της, δίδαξε τα μυστικά της ιερής αυτής τέχνης σε δεκάδες άτομα κάθε ηλικίας από όλο το Νομό Πιερίας.
Ονομάστηκε «ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΕΙΟΣ» προς τιμή ενός αγνού και σεμνού υποστηρικτή της παραδόσεώς μας, το μακαριστό Χρυσόστομο Καραπιπέρη.
Η φοίτηση στη σχολή είναι τετραετής και διδάσκονται τα παρακάτω μαθήματα:
Α. Θεωρία - Ελεύθερο σχέδιο - Τεχνική της Αγιογραφίας - Ψηφιδωτό - Νωπογραφία - Στιλβωτό.
Β. Θεολογία της εικόνας.
Γ. Ιστορία της τέχνης - Ναοδομία.

Αίθουσα Τέχνης και Λόγου «Μάτι»
Λειτουργεί από το 1985 στην πόλη της Κατερίνης. Φιλοξενεί ένα σημαντικό αριθμό αξιόλογων δημιουργών, όπως ο Δήμος Σκουλάκης, ο Ασαντούρ Μπαχαριάν, ο Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, ο Γιώργος Σταθόπουλος, η Μάγδα Λεβεντάκου κ.α. Στην αίθουσα λειτουργούν επίσης Εργαστήρι παιδικής ζωγραφικής και Μουσείο παιδικής ζωγραφικής με την επωνυμία «Μινώταυρος».
Το εργαστήρι ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1985 και αποτέλεσε την εποχή εκείνη πιλοτική πρωτοβουλία για όλο τον Ελλαδικό χώρο καθώς ήταν το δεύτερο που λειτούργησε μετά το αντίστοιχο Δημοτικό Εργαστήρι Ζωγραφικής της Χαλκίδας. Θεμελιώθηκε πάνω στην ανάγκη για ελεύθερη έκφραση του παιδιού. Ανάγκη που ελέγχεται αποκλειστικά από την αδενική, σωματική και ψυχαγωγική διάθεσή του.
Το Μουσείο παιδικής ζωγραφικής είναι ένας χώρος δομημένος και σχεδιασμένος, για να προσεγγίσουν οι μεγάλοι το παιδί μέσω των «έργων», να ανακαλύψουν την ψυχή του και να αντιληφθούν ποια πρέπει να είναι η στάση τους απέναντί του.

Αίθουσα Τέχνης «Χρύσα»

Στην Κατερίνη, κατά τη διάρκεια των ένδεκα χρόνων λειτουργίας της, η Αίθουσα Τέχνης «Χρύσα» παρουσιάζει στο φιλότεχνο κοινό μία σημαντική σειρά καλλιτεχνών καταξιωμένων και ταλαντούχων.
Με την πάροδο του χρόνου αυτός ο εικαστικός χώρος αναδεικνύεται σε σταθερό σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή της πόλης. Οι εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα 1990-2001 συνθέτουν μία αντιπροσωπευτική εικόνα του πολύπλευρου χαρακτήρα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά, οι παρακάτω εκθέσεις αντανακλούν αυτή τη δημιουργία: του Δημήτρη Μυταρά, του Χρήστου Καρά, της Σοφίας Καλογεροπούλου, της Μαρίας Ζιάκα, της Ηώς Αγγελή, του Αντώνη Απέργη, του Πέτρου Ζουμπουλάκη, του Εδουάρδου Σακαγιάν, του Νίκου Στρατάκη και άλλων.

Αίθουσα Τέχνης «Λαβύρινθος»

Λειτουργεί στην Κατερίνη από τον Οκτώβριο του 1996. Κατά την περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο δέχεται το κοινό καθημερινά από τις 10.00 ως τις 13.00 και από τις 18.30 ως τις 21.30, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
Η ζωγραφική, η γλυπτική και η χαρακτική είναι μερικές από τις εικαστικές δραστηριότητες που καλύπτει η Αίθουσα Τέχνης «Λαβύρινθος». Αξιόλογοι δημιουργοί που έχουν εκθέσει τα έργα τους είναι ο Γιάννης Μιγάδης, ο Άγγελος Ραζής, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο Μάρκος Βενιός η Μαρία Πωπ κ.α.

Αίθουσα Τέχνης Δήμου Λιτοχώρου

Στην αίθουσα τέχνης του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λιτοχώρου πραγματοποιούνται περιοδικά εκθέσεις έργων τέχνης από καταξιωμένους Καλλιτέχνες του Νομού Πιερίας, της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH DEUTCH Χάρτης Πλοήγησης
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
...................................................................
Πατήστε στις Φωτογραφίες
ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΑΤΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΧΡΥΣΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ