..........................................................................................................................................................................................................................................
ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΑΣ
'Εκταση (στρέμματα): 219.318
Πληθυσμός : 6.237
Έδρα Δήμου: Κάτω Μηλιά
Δημοτικά Διαμερίσματα: Αγίου Δημητρίου, Λόφου, Μηλιάς, Μοσχοχωρίου, Φωτεινών
Ασχολία Κατοίκων: Αγροτικές δραστηριότητες.
Ο Δήμος Πέτρας προήλθε από τη συνένωση πέντε Διαμερισμάτων. Των, Μοσχοχωρίου, Λόφου στο οποίο υπάγεται ο οικισμός Ράχης, Μηλιάς στο οποίο υπάγονται οι οικισμοί Κάτω Μηλιάς. Μεσαίας Μηλιάς. Άνω Μηλιάς και Καρυών, Φωτεινών στο οποίο υπάγονται οι οικισμοί Πέτρας ή Λόκοβης, Μόρνας ή Σκοτεινών και Φτέρης, και Αγίου Δημητρίου. Έδρα του Δήμου είναι η Κάτω Μηλιά. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σύμφωνα με την τελευταία απογραφή σε 6.230 κατοίκους. Οι περισσότεροι οικισμοί του Δήμου είναι χτισμένοι αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιερίων.
Ο Δήμος πήρε το όνομα του από την ομώνυμη παλιά πόλη (οχυρό) που ήταν κτισμένη στην ΝΑ πλευρά ενός μεγάλου βράχου στα Στενά Πέτρας κάτωθεν της θέσεως "Καρακόλι" και κοντά στο ρέμα Ιταμός (Αγιονέρι) όπου δέσποζε του ορεινού δρόμου (μονοπατιού) που άνοιξε ο Ξέρξης για να διέλθουν τα περσικά στρατεύματα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία.
Κύριο φυσικό χαρακτηριστικό του Δήμου αποτελούν οι ορεινοί όγκοι των Πιερίων Ορέων, του όρους Τίταρου και οι απόκρημνες πλαγιές του Ολύμπου μέχρι την κορυφογραμμή Βουλγάρα με κυριότερες κορυφές το Φλάμπουρο (2192 μ.), Θωμά Ράχη (2016 μ.), Σαμάρι (1904 μ.), Πέντε Πύργοι (1710 μ) κλπ.
Τα δάση της περιοχής συγκροτούν έναν επίγειο φυσικό παράδεισο που προσφέρεται για όλα τα είδη του σύγχρονου τουρισμού. Οι δρόμοι και τα μονοπάτια που διασχίζουν την ορεινή περιοχή επιτρέπουν στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την ποικιλομορφία της χλωρίδας, πανίδας και την ομορφιά του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Πέτρας συνδυάζει μοναδικές φυσικές ομορφιές με σπουδαία αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία όπως ο παραδοσιακός οικισμός (Μόρνας Δ.Δ. Φωτεινών), οι αρχαιολογικοί χώροι (Σπάθες Αγίου Δημητρίου, Βροντισμένη μεταξύ Μοσχοχωρίου και Κ. Μηλιάς, Αδριανός Λόφου, Παλιοδέρβενο Λόφου, Καρακόλι Φωτεινών κ.α.) και ιστορικά Μνημεία (Πύργοι Λαζαίων στην Άνω Μηλιά. Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο Νεκροταφειακός ναός Αγίου Λαζάρου
στο Μοσχοχώρι, Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Παλιολιοζιάζιακο Λόφου, ο Ι. Ναός Αγίου Γεώργιου) στη Μ. Μηλιά. ο Ι. Ναός Αγίας Παρασκευής και Αγίου Αθανασίου στην Άνω Μηλιά, ο Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου και ο Ι. Ναός Αγίου Αθανασίου στις Καρυές).
Κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Άνω Μηλιά υπάρχει ο σιδερένιος σταυρός
που έμπηξε σε ένα πεύκο ο Κοσμάς ο Αιτωλός, όταν αυτός διήρχετο τα χωριά του Ολύμπου.
Ο δρόμος από τα Φωτεινά μέχρι τον παραδοσιακό οικισμό Μόρνας είναι χαλικοστρωμένος και διέρχεται μέσα από κατάφυτες πλαγιές. Λίγα χιλιόμετρα μετά τον οικισμό Μόρνα συναντούμε το αρδευτικό φράγμα Σκοτεινών όπου σχηματίζεται τεχνητή λίμνη η οποία αποτελεί αξιόλογο βιότοπο και τόπο ψαρέματος.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
...................................................................
Πατήστε στις Φωτογραφίες
Αξίζει να επισκεφτείτε:
- στο Δ.Δ. Αγίου Δημητρίου, τον Αρχαιολογικό χώρο, το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη θέση Σπάθες και το δάσος οξιάς,
- στο Δ.Δ. Μηλιάς, τη Λαογραφική συλλογή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς, τον ορεινό οικισμό της Άνω Μηλιάς,
- στο Δ.Δ. Φωτεινών, τον παραδοσιακό οικισμό των Σκοτεινών (Μόρνα), τη φραγμολίμνη και τα ερείπια του παλιού Οικισμού στα στενά της Πέτρας,
- τον πανέμορφο ορεινό όγκο των Πιερίων.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ