ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

'Εκταση (στρέμματα): 124.639 
Πληθυσμός : 5.225
Έδρα Δήμου: Κολινδρός
Δημοτικά Διαμερίσματα: Κολινδρού, Καστανιάς, Λιβαδίου, Ρυακίων.
Ασχολία Κατοίκων: Κύρια αγροτικές δραστηριότητες, μεταφορές, εμπόριο, παροχή υπηρεσιών, βιοτεχνία.

Ο Κολινδρός και τα χωριά που υπάγονται στον ομώνυμο Δήμο (Ρυάκια, Καστανιά, Παλιάμπελα και Λιβάδι), βρίσκονται στη Βόρεια Πιερία. Η έδρα του Δήμου, ο Κολινδρός, απέχει από τη Θεσσαλονίκη 49 χιλ., από τη Βέροια και την Κατερίνη 35 χιλ.

Μπορεί να φθάσει κανείς μέσα από τον διεθνή αυτοκινητόδρομο γρήγορα και με ασφάλεια. Ο Κολινδρός διασώζει ως τις μέρες μας μια παράδοση ιδιαίτερη και πλούσια, απόσταγμα μιας ιστορικής πορείας ετών, ενώ συγχρόνως είναι προικισμένος με τοποθεσίας ανείπωτης ομορφιάς φυσικού κάλλους. Στο αντίκρισμα της η περιοχή δελεάζει κάθε επισκέπτη. Το ξεδίπλωμα της ιστορικότητας του μικρού αυτού γεωγραφικού κυττάρου που ονομάζεται Κολινδρός αιχμαλωτίζει κάθε περαστικό.  Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πολλοί από εμάς ούτε καν τη στοιχειώδη ιστορία και τους δεσμούς που μας συνδέουν με αυτήν την ευλογημένη περιοχή.
Ιστορική μαρτυρία του 10ου αιώνα ονομάζει τον Κολινδρό έδρα μιας επισκοπής. Το γεγονός αυτό σημαίνει αυτόματα την ύπαρξη ενός οργανωμένου αστικού κέντρου της Περιφέρειας ήδη σ’ αυτή τη μακρινή εποχή. Επίσης αναφορά του ονόματος με το οποίο είναι γνωστός σήμερα είναι από την εποχή του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου, ο οποίος στα 1003, έχοντας κατανικήσει τον Τσάρο Σαμουήλ "απελευθέρωσε τις πόλεις Κολινδρό, Βέροια και Σέρβια".

Τα αρχαιολογικά κειμήλια έρχονται να βεβαιώσουν τη χιλιόχρονοι ιστορική παρουσία αυτού του περιφερειακού αστικού κέντρου. Ιστορικοί και Βυζαντινοί ναοί ( Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δημητρίου, Αγίας Θεοδώρας κ.α.) συνεχίζουν να στολίζουν τον χώρο και εντός τους μεγαλεπήβολες εικόνες, τέμπλα και χειρόγραφα εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Ιερές Μονές συνεχίζουν να δεσπόζουν στην περιοχή και να συνδέουν την περιοχή με το θρησκευτικό στοιχείο.

Η Μονή του Αγίου Αθανασίου και ο Προφήτης Ηλίας αποτελούν δείγματα θρησκευτικής κληρονομιάς. Πέρα όμως από την ιστορικότητα - θρησκευτικότητα, η ομορφιά του τοπίου, η απαράμιλλη θέα, τα μεγάλα ρέματα, το Μνημείο Φύσης στην Καστανιά, η έντονη βλάστηση στα Ρυάκια, οι καταρράκτες στην περιοχή της Πουρνιάς αποκαλύπτουν το ξεχωριστό οικολογικό θέαμα της περιοχής. Δεν πρέπει να λησμονείται το πολυδύναμο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο που με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του φιλοξενεί κάθε χρόνο αθλητικές εκδηλώσεις. Το πρωτότυπο αυτό αθλητικό κόσμημα εντοπίζεται στα νότιοδυτικά προάστια του Δήμου, ζωγραφισμένο με ποικίλες φυσικές ομορφιές και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της παγκόσμιας δεοντολογίας.
Στο ανατολικό άκρο της περιοχής υπάρχει ένα μικρό ανοικτό θέατρο που υποδέχεται πολιτιστικές εκφράσεις της τοπικής και της εθνικής παραγωγής.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH DEUTCH Χάρτης Πλοήγησης
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
...................................................................
Πατήστε στις Φωτογραφίες
ΔΗΜΟΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Αξίζει να επισκεφτείτε:
- στο Δ.Δ. Κολινδρού, τα παραδοσιακά κτίσματα Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής, τα υπολείμματα του Βυζαντινού κάστρου του 11ου αιώνα, τον γραφικό πεζόδρομο, το Δημοτικό Άλσος Παυσίλυπος, τον Νεολιθικό οικισμό στα Παλιάμπελα και το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο «Αλέξης Ζορμπάς». Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της κωμόπολης,
- στο Δ.Δ. Καστανιάς, το άλσος του Αγίου Νικολάου και τον Ιερό Ναό του Αγ. Αθανασίου,
- στο Δ.Δ. Λιβαδίου, το Μετόχι της Μονής Γρηγορίου του Αγ. Όρους και το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία,
- στο Δ.Δ. Ρυακίων, την ιστορική εκκλησία της Παναγίας.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ