ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ

'Εκταση (στρέμματα) : 172.743 
Πληθυσμός : 11.167
Έδρα Δήμου : Κονταριώτισσα
Δημοτικά Διαμερίσματα : Δίου, Αγίου Σπυρίδωνα, Καρίτσας, Κονταριώτισσας, Νέας Εφέσου, Βροντούς.
Ασχολία Κατοίκων : Αγροτικές δραστηριότητες (κυρίως καλλιέργεια καπνού), ελάχιστη απασχόληση στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Ο Δήμος Δίου βρίσκεται στις υπώρειες του Ολύμπου σε μια περιοχή με πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα. Η αξιόλογη περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, με εξαίρεση το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, που δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου Δίου ανέρχεται στις 11.265 κατοίκους Συνορεύει με τους Δήμους Κατερίνης, Λιτοχώρου και Πέτρας. Ο Δήμος περιλαμβάνει πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου και ο ορεινός όγκος του Ολύμπου. Απέχει ελάχιστα από τα παράλια του Θερμαϊκού κόλπου. Στο νότιο τμήμα του Δήμου δεσπόζει ο Όλυμπος, που εκτείνεται ως τη δασική θέση του ''ΠΥΡΓΟΥ'' (Ύψος 2.600μ.) στο Δ.Δ. Δίου και ως την κορυφή του τον Μύτικα (Ύψος 2.917μ.) στο Δ.Δ. Βροντούς.
Σε μια απείρου φυσικού κάλλους τοποθεσία στον Όλυμπο, στη θέση “Κρεβάτια’’, λειτουργεί το πρώτο καταφύγιο του Δήμου Δίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων περίπου και η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω δασικού δρόμου που ξεκινά από το Δ.Δ. Βροντούς.
Η περιοχή προσφέρεται για ορειβασία, αναρρίχηση, περίπατο, ορεινή ποδηλασία, παιδικές κατασκηνώσεις, κτλ.

Στο Δήμο Δίου ο επισκέπτης θα ανακαλύψει:

ΔΙΟΝ, η ιερή πόλη των Μακεδόνων

Το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου είναι ένας τόπος όπου αποκαλύπτεται, συντηρείται, μελετάται και προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά της αρχαιότητας.
Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που χτίστηκε το 1983, στεγάζονται τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών. Βρίσκεται μέσα στο σύγχρονο οικισμό του Δίου, σε απόσταση 500 μ. από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται σε ενότητες αντίστοιχες με το χώρο ανεύρεσής τους (δημόσια κτήρια, αστικό κέντρο, ιερά, νεκροταφεία, κ.ά) Στον όροφο φιλοξενούνται επίσης ενδεικτικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Πύδνα και άλλες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Πιερία. Στο υπόγειο λειτουργεί εκπαιδευτική έκθεση με θέμα «Η καθημερινή ζωή στο αρχαίο Δίον». Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γίνονται προβολές οπτικοακουστικού υλικού σχετικού με το αρχαίο Δίον και τον Όλυμπο.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH DEUTCH Χάρτης Πλοήγησης
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
...................................................................
Πατήστε στις Φωτογραφίες
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ
Αξίζει να επισκεφτείτε:
- στο Δ.Δ. Δίου, το Αρχαιολογικό Πάρκο, το Μουσείο και τα Πλατανάκια (οικισμό με χώρο αναψυχής),
- στο Δ.Δ. Αγίου Σπυρίδωνα, την παλιά πετρόχτιστη εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα,
- στο Δ.Δ. Καρίτσας, το εκκλησάκι του Αγ. Βασιλείου σε όμορφη τοποθεσία,
- στο Δ.Δ. Κονταριώτισσας, τη Μονή του Οσίου Εφραίμ και τον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου,
- στο Δ.Δ. Βροντούς, το εξωκλήσι της Αγ. Κόρης, χτισμένο σε μια πανέμορφη τοποθεσία, το εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας πάνω από το ομώνυμο ρέμα, τα ερείπια του οικισμού της Π. Βροντούς με την πετρόχτιση εκκλησία του Αγ. Νικολάου (1700),
- τον ορεινό όγκο του Ολύμπου, παγκόσμια γνωστού για το ιστορικό του ενδιαφέρον, για τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του και τις πολλές ρεματιές στα ριζά του, όπως του Ορλιά, του Ξηριά, του Αραπλάκου, του Ξηρολακίου και των χειμάρρων Αίσονα (Μαυρονέρι) και Βαφύρα (Χελοπόταμο).
ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ