ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

'Εκταση (στρέμματα): 75.541 
Πληθυσμός : 5.123
Έδρα Δήμου: Αιγίνιο
Δημοτικά Διαμερίσματα : Αιγινίου, Καταχά.
Ασχολία Κατοίκων: Κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, με το δευτερογενή τομέα και λιγότερο με τον τριτογενή.

Ο Δήμος Αιγινίου, με πληθυσμό περίπου 5.100 κατοίκους αποτελείται από δυο δημοτικά διαμερίσματα, το Αιγίνιο, (πρωτεύουσα του Δήμου), τον Καταχά και τόν οικισμό της Μεγάλης Γέφυρας. Βρίσκεταιι σε απόσταση 35 χλμ, οπό την Θεσσαλονίκη και από την Κατερίνη, δίπλα στη νέα εθνική οδό. Η διέλευση της σιδηροδρομικής γρομμής, καθώς και της παλ. εθνικής οδού, μέσα οπό τόν οικισμό προσφέρουν επιπλέον δυνονότητες πρόσβασης.

Η Εμποροπανήγυρη Αιγινίου, (μία από τις πρώτες που λειτούργησαν στη χώρα), αποτελεί κορυφαίο οικονομικό και κοινωνικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής, εδώ και 78 χρόνια. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις 12 - 18 Σεπτεμβρίου, σ' ένα ειδικά διαμορφωμένο με περίπτερα χώρο 40 περίπου στρεμ. και συγκεντρώνει ένα πλήθος εκθετών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Πλούσια είναι η ιστορική κληρονομιά του Αιγινίου. Αξιόλογα Βυζαντινά μνημεία όπως ο Ιερός Ναός του Αγ. Αθανασίου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μηνμείο και φέρει τοιχογραφίες απο τον 16ο μ.Χ. αιώνα, ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Πάυλου που χρονολογείται απο τον 14ο μ.Χ. αιώνα και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Μεγάλης Γέφυρας η ύπαρξη της οποίας μνημονεύεται από το 1537, ενώ η μαρμάρινη πλάκα που καλύπτει την Αγία Τράπεζα χρονολογείται από το 1014 μ.Χ..

Την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής συνεχίζουν οι Σύλλογοι ''Δήμητρα'', ''Αριστοτέλης'' και  ''Ανατολικής Ρωμυλίας'' οι οποίοι διατηρούν ζωντανά έθιμα όπως τα ''Κούλουμα'', η γιορτή της Ανάληψης με το παραδοσιακό ''κουρμπάνι'', το Αντάμωμα των Ποντίων, ο πολιτιστικός Αύγουστος κ.α.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH DEUTCH Χάρτης Πλοήγησης
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
...................................................................
Πατήστε στις Φωτογραφίες
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ
Αξίζει να επισκεφτείτε:
- στο Δ.Δ. Αιγινίου, τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (14ος αι.), τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου (16ος αι.), τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου (με πανέμορφο φυσικό τοπίο, χώρους εστίασης, αναψυχής και παιδική χαρά), τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου (1537) στον οικισμό Μεγάλη Γέφυρα, καθώς επίσης και τον πευκώνα «Ξάπεφτο» (με πανοραμική θέα και χώρους εστίασης),

- στο Δ.Δ. Καταχά, τον «Πευκώνα» (άλσος με χώρους εστίασης, άθλησης, ψυχαγωγίας, Δημοτικό αναψυκτήριο, γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά και εργαστήρι γλυπτικής),

- τον Υδροβιότοπο του Δέλτα των ποταμών Αλιάκμονα, Γαλλικού και Αξιού, του οποίου ένα τμήμα βρίσκεται στο συγκεκριμένο Δήμο.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ