ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
 
::
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH DEUTCH Χάρτης Πλοήγησης
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Ο οδηγός για την αγροτουριστική διαχείριση απευθύνεται σε όλους όσους φιλοδοξούν να ξεκινήσουν μια τέτοια δραστηριότητα, καθώς και σε εκείνους που δραστηριοποιούνται ήδη σ' αυτό το χώρο. Έχει σαν σκοπό να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο συνοπτικός Οδηγός που διαβάζετε θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε το πως μπορείτε να επωφεληθείτε από μία μορφή τουρισμού, που μέρα με τη μέρα αποκτά όλο και περισσότερους φίλους, τον Αγροτουρισμό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πρόκειται για την προσφορά ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, καταλύματος και υπηρεσιών φιλοξενίας σε ένα αγροτικό περιβάλλον. Έχει σαν κύριους αποδέκτες τους κατοίκους των πόλεων που αναζητούν στις διακοπές τους την επαφή με τη φύση και τους ανθρώπους της περιοχής.
Η βάση του Αγροτουρισμού είναι το αγροτικό περιβάλλον, με την ευρεία έννοια, όπως τα φυσικά τοπία, οι πεδιάδες, τα βουνά, οι ποταμοί, οι κοιλάδες, η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, η χλωρίδα και η πανίδα, οι παραδοσιακοί τρόποι ζωής και η παράδοση. Όλα αυτά κινούν το ενδιαφέρον των ανθρώπων που ζουν σε ένα αστικό περιβάλλον και προτίθενται να αφιερώσουν μέρος του ελεύθερου χρόνου που διαθέτουν και να ξοδέψουν μέρος των χρημάτων τους για να τα απολαύσουν.
Για να μπορέσουν όμως οι επισκέπτες να περάσουν ευχάριστα ορισμένες μέρες στην εξοχή, απαιτείται επαρκής εξοπλισμός, ποιοτικές υπηρεσίες και σωστή διαχείριση, όπως:
- Καταλύματα μικρού μεγέθους σε αγροκτήματα, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή σε οικισμούς αλλά και σε πανδοχεία που, κατά προτίμηση, βρίσκονται σε χαρακτηριστικά κτίσματα.
- Χώροι για κάμπινγκ ιδιαίτερα σε χωράφια αγροτικής εκμετάλλευσης.
- Ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ώστε η παραμονή τους να μην είναι βαρετή, όπως εκδρομές με ποδήλατα, με άλογα, με οχήματα παντός εδάφους (4Χ4), ψάρεμα κ.α.
- Τοπική γαστρονομία, αγνά φυσικά προϊόντα και παραδοσιακή χειροτεχνία.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ


Πως να επιτύχουμε την παραγωγικότητα:

Οι επισκέπτες με αγροτουριστικά ενδιαφέροντα δεν χρειάζονται μόνο ένα κρεβάτι για να κοιμηθούν αλλά μία εμπειρία. Μία εμπειρία διαφορετική μέσα σε αυθεντικό και παραδοσιακό αγροτικό περιβάλλον, με μία σειρά δραστηριοτήτων που θα τους επιτρέψουν να ξεκουραστούν και να περάσουν ιδιαίτερα ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους. Πράγματι, ο τουρίστας που επιλέγει ένα αγρόκτημα ή ένα μικρό ξενοδοχείο, αναζητά:
Υποδοχή - Ευχάριστη
Περιβάλλον - Χαρακτηριστικό και Άνετο
Δραστηριότητες - Ποικίλες
Γεύματα -Γευστικά
Τιμές - Διακριτικές – Προσιτές


Η αγροτουριστική δραστηριότητα δεν είναι υποχρεωτικό να αποτελεί μια συμπληρωματική δραστηριότητα της γεωργίας ή της κτηνοτροφίας. Μπορεί αντίθετα να είναι πρωταρχική επιλογή και να εμπλέκει πολλούς ανθρώπους. Η αποδοτικότητά της δεν πρέπει λοιπόν να επιδιώκεται βραχυπρόθεσμα αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αφού αργά ή γρήγορα πληρώνονται τα λάθη της επίτευξης εύκολου και γρήγορου κέρδους. Αυτό επιτυγχάνεται σε επαγγελματικό επίπεδο με τα παρακάτω:
- Αποφύγετε τη δημιουργία μιας μονάδας πολλών δωματίων. Προτιμήστε τη δημιουργία πολλών διαφορετικών τύπων μικρών καταλυμάτων που να είναι διασκορπισμένα στο φυσικό τοπίο.
- Χρησιμοποιείστε, αρχικά, την ήδη υπάρχουσα ιδιοκτησία. Δώστε προτεραιότητα στην αναστύλωσή της, αποφεύγοντας την παγίδα της μετατροπής της σε αστική.
- Δώστε προτεραιότητα στον ελαφρύ εξοπλισμό και στις εξειδικευμένες μορφές αγροτουρισμού, όπως οικοτουρισμού, ιππικού τουρισμού κτλ.
- Εξοπλίστε την επιχείρησή σας με μέσα και υλικά που θα προσφέρονται για χρήση από τους τουρίστες αλλά και από τους κατοίκους της περιοχής, σε όλη τη διάρκεια του έτους.
- Κρατήστε μία ισορροπημένη ανάπτυξη μεταξύ της δυναμικότητας σε κλίνες και του ανάλογου εξοπλισμού για τις διάφορες δραστηριότητες αναψυχής. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε μόνο κλίνες.
- Αποφύγετε την ανάπτυξη μη συντονισμένων ενεργειών για τη λειτουργία της επιχείρησής σας, καθώς και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Αν ο καθένας ενεργεί για λογαριασμό του πιθανότατα δεν θα επιτύχει τίποτα. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και συνεργασία.

Ιδιαίτερη προσοχή στις αγροτουριστικές μονάδες πρέπει επίσης να δώσετε στην ποιοτική διαχείριση για:

Α. Την υποδοχή, τις κρατήσεις, την υπηρεσία δωματίων και τους χώρους υγιεινής.
Β. Το περιβάλλον, τη συντήρηση, τους κοινόχρηστους χώρους και την αναχώρηση του πελάτη.
Γ. Τον έλεγχο της ποιότητας, την αντιμετώπιση των παραπόνων, τα γεύματα και τις συμπληρωματικές δραστηριότητες.
Δ. Τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την προώθηση και προβολή.
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ