ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Γεωργία - Κτηνοτροφία

Ένα σημαντικό ποσοστό των κατοίκων του Νομού Πιερίας ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα.
Το ήπιο κλίμα με τις χαμηλές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, που επικρατεί στις πεδινές περιοχές του Νομού, το πλούσιο υδάτινο δυναμικό του, καθώς και το σημαντικό ποσοστό καλλιεργήσιμης γης (38,1% της συνολικής έκτασης του Νομού) ευνοούν την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων.

Καλλιεργούνται σιτηρά (34% της συνολικής φυτικής παραγωγής του Νομού), καπνός, καλαμπόκι, ρύζι, πατάτες, τομάτα βιομηχανική, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, φράουλες, καρπούζια, πεπόνια, αμπέλια και ελιές. Ευδοκιμούν ακόμη πολλά οπωροφόρα δέντρα, όπως ακτινίδια, ροδακινιές, αχλαδιές, μηλιές, βερικοκιές, κερασιές, δαμασκηνιές, καθώς επίσης καστανιές, φουντουκιές, καρυδιές και αμυγδαλιές.
Οι βοσκότοποι καλύπτουν το 17,5 % της συνολικής έκτασης του Νομού (256 χιλ. στρέμματα). Τα εκτρεφόμενα είδη είναι κατσίκες, πρόβατα, χοίροι, βοοειδή, κουνέλια, όρνιθες και άλλα είδη πουλερικών. Υπάρχουν επίσης ορισμένες σημαντικές μονάδες που εκτρέφουν αγριογούρουνα και στρουθοκαμήλους. Από την εκμετάλλευσή τους παράγονται σημαντικές ποσότητες γάλακτος και κρέατος.

Αλιεία
Με την αλιεία ασχολείται στην Πιερία πληθυσμός 400 περίπου ατόμων. Οι θαλάσσιες ακτές μήκους πάνω από 70 χιλ., στις οποίες εκβάλλουν και τα πλούσια εσωτερικά ύδατα (ποταμοί, χείμαρροι), αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα για τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου.
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το μεγάλο φυσικό κοίτασμα οστράκων στην περιοχή του Μακρυγιάλου, Όρμου Μεθώνης. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί δυναμικά οι υδατοκαλλιέργειες. Έχουν εγκατασταθεί δεκάδες μονάδες μυδοκαλλιέργειας σε έκταση πάνω από 600 στρέμματα. Η παραγωγή τους καλύπτει το 60% της ελληνικής παραγωγής, ενώ μεγάλο μέρος εξάγεται.


Βιοτεχνία
Οι σημαντικότεροι βιοτεχνικοί και βιομηχανικοί κλάδοι που αντιπροσωπεύουν τον δευτερογενή τομέα στην οικονομία της Πιερίας είναι: ο κλάδος των επισκευών μεταφορικών μέσων, των ειδών διατροφής, των βιομηχανιών ξύλου και φελλού, τελικών προϊόντων από μέταλλο, των ειδών υπόδησης, ενδυμασίας και διαφόρων ειδών από ύφασμα. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν και οι κλάδοι των ποτών, των υφαντικών, των εκτυπώσεων, των εκδόσεων και συναφών δραστηριοτήτων, του δέρματος και γουναρικών, των προϊόντων από ελαστικό και πλαστική ύλη, προϊόντων χάρτου, συστημάτων ασφαλείας, ζωοτροφών κ.α.

Τουρισμός
Η Πιερία συγκαταλέγεται στους πλέον τουριστικούς νομούς της Ελλάδας με μεγάλο αριθμό επισκεπτών και πολύ σημαντικούς τουριστικούς πόρους:
- πάνω από 70 χλμ. ομαλών ακτών με πλατιές, αμμώδεις, καθαρές παραλίες που διαθέτουν αξιόλογη τουριστική υποδομή (7.000 δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες, 6.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια / διαμερίσματα και 35 camping, άλλες μορφές καταλυμάτων, πολλά μέσα εστίασης και ψυχαγωγίας, τουριστικά γραφεία),

- το παγκόσμια γνωστό ιστορικό και φυσικό μνημείο, τον Όλυμπο και τα μυθικά Πιέρια Όρη με την ήπια και αρμονική ομορφιά τους,
- σημαντικότατο αριθμό παραδοσιακών οικισμών, όπως του Π. Παντελεήμονα, των Π. Πόρων, της Άνω Σκοτίνας, των Σκοτεινών (Μόρνας), κ.α.,
- πολλούς και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους: Δίον, Αρχαία Πύδνα, Προϊστορικός Οικισμός Μακρυγιάλου, πολλά Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία κ.α.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ν. Πιερίας που αποτελούν τους βασικούς λόγους ανάπτυξης του τουριστικού της κλάδου είναι:

- η γεωγραφική της θέση που την μετατρέπει σε κύρια έξοδο προς τη θάλασσα, από το εσωτερικό της χώρας για τους κατοίκους της Κεντρικής , της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ από το εξωτερικό για τους κατοίκους των Νότιων περιοχών της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία κ.α.
- η πολύ εύκολη πρόσβαση προς τη θάλασσα και τις γύρω ορεινές περιοχές, χάρη στο ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο σύγχρονο οδικό άξονα Αθηνών - Λάρισας - Θεσσαλονίκης,
- η πολύ κοντινή της απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας.

Εμπόριο
Από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων της Πιερίας είναι το εμπόριο. Στο χώρο του χονδρικού εμπορίου αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις που διακινούν γεωργικές και δασικές πρώτες ύλες, ζώντων ζώων, πρώτων υλών υφαντουργίας, κατεργασμένης ξυλείας και οικοδομικών υλικών, διατροφής, ποτών και προϊόντων καπνού, ειδών οικιακής χρήσης, μηχανημάτων, χαρτικών κ.α.
Παράλληλα στο λιανικό εμπόριο αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις που διακινούν είδη διατροφής και ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, χαρτικά, εφημερίδες, τσιγάρα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές οικιακής χρήσης, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είδη αυτοκινήτων, αθλητικά είδη, καλλυντικά, κοσμήματα κ.α.


Μεταφορές
Οι μεταφορές αποτελούν σημαντικό κομμάτι των οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων του Νομού, καθώς διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους φορτηγών οχημάτων στην Ελλάδα που διακινούν προϊόντα στο εσωτερικό της χώρας και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Υπηρεσίες
Η παροχή υπηρεσιών έχει εξελιχθεί σε μια από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων του Νομού, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Σημαντικός αριθμός απασχολείται στις Δημόσιες και Ιδιωτικές υπηρεσίες (Νομαρχία, Δήμοι, Κρατικές υπηρεσίες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Τράπεζες κ.α.), φροντιστήρια, ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες, ταξί, συνεργεία αυτοκινήτων κ.α, αλλά και σε νέες μορφές παροχής υπηρεσιών, όπως ηλεκτρονικών υπολογιστών και Διαδικτύου, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, ταχυμεταφορών, ασφάλειας - φύλαξης, ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, χρηματοοικονομικών εταιριών, συνεργείων καθαρισμού, κέντρων αδυνατίσματος, καθώς επίσης και σε γυμναστήρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, επικοινωνία (μαζικά μέσα ενημέρωσης), οδική βοήθεια κ.α.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH DEUTCH Χάρτης Πλοήγησης
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ