ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
 
ΘΕΑΤΡΟ

Αρχαίο Θέατρο Δίου
Στο αρχαίο θέατρο του Δίου και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου δίνονται θεατρικές παραστάσεις από σημαντικά θεατρικά σχήματα, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κ.α..
Εμφανίζονται επίσης πολλά Δημοτικά και Περιφερειακά Θέατρα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θέατρο Πήγασος

Το ΘΕΑΤΡΟ ΠΗΓΑΣΟΣ ιδρύθηκε στην Κατερίνη το 1982 από σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια ως θεατρικός θίασος και ως εργαστήρι θεάτρου. Από την αρχή της ίδρυσης του μέχρι σήμερα, έχει συνεχή λειτουργία και δράση.
Παρουσιάζει κάθε χρόνο δύο θεατρικές παραγωγές, ενώ από το 1990 στο ρεπερτόριο του προστέθηκε και μια παιδική παράσταση, την οποία παρακολουθούν κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά. Στα 19 χρόνια ύπαρξης του, έχει παρουσιάσει πάνω από 40 θεατρικά έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων, μεταξύ αυτών Τσέχωφ, Ανούϊγ, Ντάριο Φό, Ιρβινγκ Σόου, Πάβελ Κόχρυτ, Μάτεσι, Ευθυμιάδη, Μουρσελά, Ψαθά, Αριστοφάνη, Ευριπίδη, Αισχύλο, Τριβιζά, Καλογεροπούλου, και Ξανθούλη.
Σε όλες τις θεατρικές παραγωγές του θιάσου συμμετείχαν ντόπιοι καλλιτέχνες - ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορογράφοι και σκηνογράφοι. Έργα του θιάσου έχουν παρουσιαστεί σε πόλεις και χωριά του Νομού, σε πόλεις όμορων Νομών και στην Ουκρανία, όπου ο θίασος διατηρεί σχέσεις συνεργασίας με τον θίασο ΠΑΝΤΟΛ του Κιέβου. Με τις κωμωδίες του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» και «Θεσμοφοριάζουσες» ο θίασος συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ολύμπου - στο αρχαίο θέατρο του Δίου - και στην ελληνική εβδομάδα που οργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας στο Κίεβο. Το 1992 ανέβασε, σε συμπαραγωγή με τον Δήμο Κατερίνης, την επιθεώρηση «Κατερίνη, 80 χρόνια υγρασία», με κείμενα ειδικά γραμμένα για την Κατερίνη, στα πλαίσια των δίμηνων εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, ενώ το καλοκαίρι του '98 επανέλαβε το εγχείρημα με μια δεύτερη κατερινιώτικη επιθεώρηση με τίτλο «Λακκούβα, φτώχεια και φιλότιμο».
Οι παιδικές παραστάσεις του θιάσου, στηριζόμενες σε έργα καταξιωμένων ελλήνων συγγραφέων, κατενθουσίασαν και εξακολουθούν να συναρπάζουν τους μικρούς θεατές. Μερικά από αυτά είναι «το όνειρο του Σκιάχτρου» του Τριβιζά, ο «Οδυσσεβάχ» της Καλογεροπούλου, ο «Μάγος με τα χρώματα» του Ξανθούλη και άλλα. Από τον Οκτώβριο του 2000 λειτουργεί στην Κατερίνη εργαστήρι θεατρικής παιδείας και θεατρικού παιχνιδιού από την θεατρική ομάδα Πήγασος. Το εργαστήρι φιλοξενεί τμήματα κάθε ηλικίας για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους του θεάτρου.
Στόχος του είναι η γνωριμία με την θεατρική τέχνη, το θεατρικό παιχνίδι αλλά και η ανάπτυξη των εκφραστικών μέσων.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "ΑΥΛΑΙΑ"
Το θεατρικό εργαστήρι «Αυλαία» δημιουργήθηκε από το σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ, τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών (F.E.R.A) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Media Entertainment (M.E.I), με στόχο να αποτελέσει επιμορφωτικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό κέντρο των τεχνών. Στο εργαστήρι αναπτύσσονται δραστηριότητες, όπως η θεατρική παιδεία, η επιμόρφωση και αισθητική του θεάτρου, η δημιουργία θιάσων κ.α.
Το εργαστήρι διαθέτει θεατρική αίθουσα 50 θέσεων, όπου γίνονται θεατρικές παραστάσεις.

Δημοτική Θεατρική Σκηνή Λιτοχώρου «Μάσκες»

Ιδρύθηκε το 1984. Η ιδέα της δημιουργίας της οφείλεται στην ενέργεια του Δήμου να δημιουργήσει «Στέκι Νεολαίας». Ανέβασε πολλά θεατρικά έργα με σκηνοθέτες τους: Βασίλειο Σαλασίδη, Γιώργο Σιάσιο, Κώστα Μυστακίδη και Χάρη Αμανατίδη. Ορισμένα από τα έργα που ανέβασε το Θέατρο από το 1984 μέχρι και σήμερα είναι τα ακόλουθα:
«Η Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη, «Αίτηση σε γάμο - Επέτειος» του Τσέχωφ, «Η ηθική του τυφλού και του ανάπηρου» του Ντάριο Φο, «Οδυσσέα γύρνα σπίτι» του Ι. Καμπανέλλη, «Η Αντιγόνη» του Ζ. Ανουίγ, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, «Ω! τι κόσμος μπαμπά» του Κ. Μουρσελά, «Ονειρόδραμα» του Α. Στρίντμπεργκ. Τον Ιούλιο του 2000 στο Οροπέδιο των Μουσών, στον Όλυμπο και σε υψόμετρο 2800μ. παρουσίασε ένα θεατρικό δρώμενο, με αποσπάσματα «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου και ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου.

ΘΕΑΤΡΟΝ ΡΑΧΗΣ
Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε στο χωριό Ράχη ο τομέας του θεάτρου. Το ΘΕΑΤΡΟ ΡΑΧΗΣ, η θεατρική ομάδα του Συλλόγου των ΠΑΤΡΙΩΝ, ένα από τα πρώτα τμήματά του, έχει παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία πολλά έργα, τα οποία παίχθηκαν στη Ράχη, στην Κατερίνη, σε πολλές κωμοπόλεις και χωριά της Πιερίας, καθώς και σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας. Η παρουσία του ΘΕΑΤΡΟΥ ΡΑΧΗΣ ήταν πάντοτε σημαντική και διακρίθηκε σε διάφορα φεστιβάλ και συναντήσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ΘΕΑΤΡΟ ΡΑΧΗΣ κατάφερε να δώσει τον Απρίλιο του 1999 την πρώτη του παράσταση εκτός Ελλάδας. Παρουσίασε το «ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Βουκουρέστι.

Θεατρική Σκηνή Ι. Μητρόπολης
Η "Εκκλησιαστική Σκηνή" ιδρύθηκε το 1995. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να δραστηριοποιήσει, να διδάξει, να αξιοποιήσει, αλλά και να ψυχαγωγήσει τη νεολαία της Μητρόπολης και όχι μόνο. Η πρώτη μεγάλη θεατρική παράσταση που ανέβασε η "Εκκλησιαστική Σκηνή", σε συνεργασία με το ΘΕΑΤΡΟ ΡΑΧΗΣ, ήταν ο "ΔΙΑΚΟΣ", το Μάρτιο του 1996. Ακολούθησε το κωμειδύλλιο του Δημητρίου Κόκκου "Η ΛΥΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΑ", που ανέβηκε το Μάιο του 1997. Η "ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ" είναι η τελευταία (2001) παραγωγή της "Εκκλησιαστικής Σκηνής".

Αλλες Θεατρικές Ομάδες
Πολλοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Νομού διαθέτουν Θεατρικές ομάδες οι οποίες ανεβάζουν περιστασιακά αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις.

Το Ποντιακό Θέατρο και το Αγροτικό Θέατρο Μακεδονίας ανήκει στον ποντιακό σύλλογο Νέας Τραπεζούντας «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης».

Τμήμα μικρού θεάτρου διαθέτει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Αγίου Ιωάννη.
Θεατρική ομάδα υπάρχει στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Αριστοτέλης» του Καταχά.

Θεατρική ομάδα διαθέτει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελπίς» του Μοσχοποτάμου.

Το θέατρο είναι μια από τις δραστηριότητες του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κολινδρού.

Ποντιακή Θεατρική σκηνή υπάρχει στο συνοικισμό του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης.

Θεατρικό Τμήμα λειτουργεί στην Ένωση Ποντίων Πιερίας. Έχει ανεβάσει παραστάσεις Ελλήνων συγγραφέων στην Πιερία αλλά και σε άλλους νομούς. Διαθέτει παιδικό θεατρικό τμήμα.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH DEUTCH Χάρτης Πλοήγησης
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
ΘΕΑΤΡΟ ΠΗΓΑΣΟΣ
Νίκης 3
60 100 ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΤΗΛ. 2351074371, 2351035068
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "ΑΥΛΑΙΑ"
Ορφέως και Ολύμπου 23
60100 Κατερίνη
Τηλ. 2351038282
Δημοτική Θεατρική Σκηνή Λιτοχώρου «Μάσκες»
Πολιτιστικό Κέντρο Λιτοχώρου
Αγ. Νικολάου 15, 60200 Λιτόχωρο
Τηλ. & Φαξ. 2352084540
ΘΕΑΤΡΟΝ ΡΑΧΗΣ
Ράχη Πιερίας
Τ.Κ. 601 00
Τηλ.: 2351098498 Φαξ 2351098498
Θεατρική Σκηνή Ι. Μητρόπολης
Πληροφορίες:
Εκκλησιαστικόν Πνευματικό Κέντρο
Ζαλόγγου - 16ης Οκτωβρίου
Τ.Κ 60100 Κατερίνη
Τηλ. 2351029848
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ