ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
 
ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
Οι πρώτες αναβάσεις στον Όλυμπο δεν είναι γνωστό πότε άρχισαν. Από ιστορικές αναφορές γνωρίζουμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έφταναν μέχρι το Οροπέδιο των Μουσών και τον Προφήτη Ηλία. Ως πρώτος εξερευνητής του Ολύμπου πρέπει να θεωρηθεί ο 'Αγιος Διονύσιος.

Έγιναν πολλές προσπάθειες για την κατάκτηση του μυθικού βουνού από Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματικούς, επιστήμονες και εξερευνητές. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα κανείς δεν κατόρθωσε να φθάσει στην ψηλότερη κορυφή του, το Μύτικα.

Η πρώτη κατάκτηση της κορυφής έγινε στις 2 Αυγούστου του 1913 από τους Ελβετούς Frederic Boissonas και τον Daniel Baud-Bovy, με οδηγό τον Λιτοχωρίτη Χρήστο Κάκκαλο, ο οποίος αργότερα έγινε ο πρώτος επίσημος οδηγός του Ολύμπου. Οι αναβάσεις συνεχίστηκαν και συνεχίζονται από μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Πάνω από 25.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο κατακτούν την ψηλότερη κορυφή του βουνού κάθε χρόνο.

Η ανάβαση από την ανατολική πλευρά γίνεται από το Λιτόχωρο. Εδώ έχουν την έδρα τους ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Ο.Σ.) και ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο.) Λιτοχώρου, που παρέχουν πληροφόρηση και κάθε συνδρομή για την ανάβαση στον 'Ολυμπο, όπως εξεύρεση οδηγών ή αγωγιατών για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν ζώα για την ανάβαση.

Ανάλογη πληροφόρηση και συνδρομή παρέχεται και από τους Ορειβατικούς Συλλόγους Ε.Ο.Σ. και Σ.Ε.Ο. Κατερίνης, που έχουν την έδρα τους στην πόλη της Κατερίνης.

Τέσσερις βασικές διαδρομές, σηματοδοτημένες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας η καθεμία, ξεκινούν από την περιοχή του Λιτοχώρου:

Λιτόχωρο, Φαράγγι του Ενιπέα, Π. Μονή Αγ. Διονυσίου, Πριόνια.
Πριόνια, Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός, Κορυφές.
Λιτόχωρο, Λιβαδάκι, Καλόγερος, Κορυφές.
Διασταύρωση ή Γκορτσιά, Οροπέδιο των Μουσών, Κορυφές.

Μία όμορφη διαδρομή, στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου, συνδέει τρεις παραδοσιακούς οικισμούς και προσφέρεται κυρίως για πεζοπορία:

Παλιοί Πόροι, Παλιός Παντελεήμονας, 'Ανω Σκοτίνα.
Πολλά ορειβατικά μονοπάτια ξεκινούν και από την βορειοανατολική πλευρά του βουνού:
Δίον, Ρέμα Ορλιά, Κορομηλιά, Πετρόστρουγγα, Ρέμα Αγίας Τριάδας, Παπά Αλώνι Αγία Τριάδα , Κρεβάτια, Μπαρμπαλάς, Οροπέδιο Μουσών.
::
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH DEUTCH Χάρτης Πλοήγησης
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
ΑΘΛΗΣΗ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ