ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΙΕΡΙΩΝ

'Εκταση (στρέμματα): 112.943 
Πληθυσμός: 2.802
Έδρα Δήμου: Ρητίνη
Δημοτικά Διαμερίσματα: Βρίας, Ελατοχωρίου, Ρητίνης
Ασχολία Κατοίκων:  Αγροτικές δραστηριότητες.


Ο Δήμος Πιερίων βρίσκεται στο κέντρο του ορεινού όγκου των Πιερίων. Συνορεύει ανατολικά με το Δήμο Ελαφίνας Ν. Πιερίας, νότια με το Δήμο Πέτρας Ν. Πιερίας, δυτικά με το Δήμο Βελβενδού Ν. Κοζάνης και βόρεια με το Δήμο Μακεδονίδος Ν. Ημαθίας.
Έχει έκταση 112.900 στρεμ. και πληθυσμό περίπου 3000 κατοίκους. Το 87% της έκτασης του Δήμου είναι πάνω από το υψόμετρο των 400μ.καθιστώντας τον ως τον ορεινότερο Δήμο της Πιερίας. Το όνομα του οφείλεται στο γεγονός ότι είναι τα διοικητικά του όρια εξολοκλήρου στα Πιερία όρη.

Η Ρητίνη, έδρα του Δήμου, το Ελατοχώρι και η Βρία είναι οι τρεις οικισμοί που συγκροτούν το Δήμο, σύγχρονοι και χωρίς αξιόλογα μορφολογικά στοιχεία, προήλθαν από συνένωση μικρότερων οικισμών κατά τους τελευταίους 4 αιώνες από ντόπιους κατοίκους και μετακινηθέντες, κυρίως κτηνοτρόφους από τη Θεσσαλία,τη Δ. Μακεδονία και την Ήπειρο. Το ενδιαφέρον του επισκέπτη στο Δήμο Πιερίων κεντρίζουν το Χιονοδρομικό Κέντρο, οι δυνατότητες της ορεινής αναψυχής, αλλά και η γνωριμία με τη σπάνια χλωρίδα στις διαδρομές μοναδικής ομορφιάς και θέας.

Η δεσπόζουσα θέση των Πιερίων στο κέντρο του ιστορικού – πολιτιστικού τριγώνου Δίον - Βεργίνα - Λιανή αποτελεί βασική παράμετρο στη συνεχή και σημαντική παρουσία στα ιστορικά δρώμενα. Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων των οικισμών του Δήμου όλο το χρόνο.
Οι οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής προσφέρουν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου αξέχαστη διαμονή στον επισκέπτη.

Στα διοικητικά όρια του Δήμου Πιερίων έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα δύο αρχαιολογικοί χώροι. Σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων, στην τοποθεσία "Σεντούκια", βρίσκεται το αρχαίο λατομείο μαρμάρου για το οποίο όμως δεν έχει γίνει συστηματική αρχαιολογική και επιστημονική έρευνα. Στο χώρο του λατομείου ο επισκέπτης μπορεί να δει διάσπαρτες κολώνες αλλά και μεγάλα ημικατεργασμενα κομμάτια μαρμάρου και τις τομές στα σημεία αποκοπής των μαρμάρων.

Η μέθοδος κοπής των μαρμάρων, ο τρόπος μεταφοράς τους και η τελική χρήση τους παραμένουν ανεξερεύνητα. Ο απόκρημνος λοφίσκος που ονομάζεται "Παλιόκαστρος" είναι μια τοποθεσία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον επειδή χρησίμευε ως καταφύγιο σε περίοδο επιδρομών. Εξ άλλου εκεί έχουν βρεθεί μεγάλα πιθάρια με υπολείμματα τροφών. Αλλά και στην ευρύτερη περιοχή "Λεπτοκαριά - Παλιόκαστρος" βρέθηκαν αγαλματίδια με τους άθλους του Ηρακλή, Κούροι και νομίσματα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μονή του Αγίου Γεωργίου της Ρητίνης που τοποθετείται στη Μεταβυζαντινή περίοδο από χρονολογημένη τοιχογραφία (1494) και είναι από τις παλαιότερες στην Πιερία. Η Μονή αποτέλεσε το θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής αλλά και κρησφύγετο αρματολών και κλεφτών καθώς και κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα.
::
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH DEUTCH Χάρτης Πλοήγησης
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
...................................................................
Πατήστε στις Φωτογραφίες
ΔΗΜΟΣ ΠΙΕΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΠΙΕΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΠΙΕΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΠΙΕΡΙΩΝ
Αξίζει να επισκεφτείτε:
- στο Δ.Δ. Βρίας, την παλιά Βρία και το αρχαίο λατομείο μαρμάρου στη θέση «Σεντούκια»,

- στο Δ.Δ. Ελατοχωρίου, το παλιό Ελατοχώρι με την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, τη Λαογραφική Συλλογή Ελατοχωρίου και το Χιονοδρομικό Κέντρο,

- στο Δ.Δ. Ρητίνης, το Μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου (με τοιχογραφίες του 14ου και 16ου αι.) και το Καταφύγιο του ΣΕΟ Κατερίνης στη «Σαρακατσάνα»,

- τον πανέμορφο ορεινό όγκο των Πιερίων.
ΔΗΜΟΣ ΠΙΕΡΙΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ