ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
..........................................................................................................................................................................................................................................
 
                                                                                                                              ΠΑΛΑΙΑΙ ΒΡΙΑ
                                                                                                      ΣΚΟΤΕΙΝΑ (ΜΟΡΝΑ)
                                                                                                                           ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ
                                                                                                                                       ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ
::
ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ENGLISH
DEUTCH
Χάρτης Πλοήγησης
Γενικός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Πιερίας
Design by Minimal
Συντελεστές Έργου
Copyright © 2007 Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. - All rights reserved.
ΟΡΕΙΝΟΙ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ


ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ
Ιστορικός οικισμός στα Πιερία όρη, σε υψόμετρο ΊΟΟΟμ, μέσα σε πλούσιο δάσος από πεύκα, έλατα και οξιές. Η Άνω Μηλιά, μητρόπολη της σημερινής Μεσαίας και Κάτω Μηλιάς, πρωτοκατοικήθηκε τον 17ο αιώνα. Μετά τη μάχη της Μηλιάς (2 Απριλίου 1822), καταστράφηκε από τους Τούρκους. Ξαναχτίστηκε και λειτούργησε ως παραθεριστικός οικισμός μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 1943, οπότε πυρπολήθηκε από τις γερμανικές αρχές κατοχής.

Σήμερα υπάρχουν 50 νέες κατοικίες και ένα Ορειβατικό Καταφύγιο που ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Ε.Ο.Σ. Κατερίνης, λειτουργεί όλο το χρόνο και μπορεί να φιλοξενήσει 60 άτομα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το υπέροχο καμπαναριό της, τα ερείπια του νεκροταφειακού ναού του Αγίου Αθανασίου, καθώς και τα ερείπια του Πύργου της θρυλικής κλεφταρματωλικής οικογένειας των Ααζαίων. Αξιόλογο είναι επίσης το ιστορικό κειμήλιο, ο "Σιδερένιος Σταυρός", που κατά την παράδοση έμπηξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός στη διχάλα ενός πεύκου και σώζεται μέχρι σήμερα. Το πεύκο διατηρείται ακόμη, όπως ήταν τότε, χωρίς να μεγαλώσει ή να ξεραθεί.

Αξίζει να περπατήσετε στο μονοπάτι της "Αγάπης", να δροσιστείτε στις παραδοσιακές βρύσες (Παλιόβρυση, Βιοτριάνη, Φούρνος) και να απολαύσετε την πλούσια βλάστηση της χλωρίδας των Πιερίων. Η περιοχή προσφέρεται ακόμη για ορειβασία (από εδώ περνά και το γνωστό ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4) μέχρι τις κορυφές των Πιερίων και για διαδρομές με οχήματα παντός
εδάφους.
Στο εστιατόριο του ορειβατικού καταφυγίου του οικισμού, μπορείτε να γευθείτε αγριογούρουνο με ντόπιες παραδοσιακές συνταγές, ενώ άλλες τοπικές νοστιμιές, όπως αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, κεμπάπ, προσφέρονται σε οικογενειακή ταβέρνα του οικισμού.

Απέχει 25 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας (διασταύρωση Κάτω Μηλιάς). Μετά τον οικισμό της Μεσαίας Μηλιάς η πρόσβαση γίνεται μέσω χαλικοστρωμένου δρόμου  χιλιομέτρων.
...................................................................
Πατήστε στις Φωτογραφίες
ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ
ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ
ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ